САВЕТОДАВНИ ШАЛТЕР - ЗА ЕНЕРГЕТСКУ ЕФИКАСНОСТ
14.03.2013

Градска општина Палилула ускоро ће покренути активности у циљу подстицања шире примене мера енергетске  ефикасности и коришћења обновљивих извора енергије. По речима Бобана Џунића, председника ове градске општине, у ту сврху разматрају се могућности отварања саветодавног шалтера-канцеларије за грађане и привреднике са територије ове општине и шире, за најважнија подручја енергетске ефикасност у домаћинствима и сектору малих и средњих предузећа (МСП) и примене одрживих извора енергије (ОИЕ) што ће у коначном допринети  бољим условима живота грађана. На овај начин отварају се могућности уштеде енергената у домаћинствима као један од најефикаснијих начина смањења енергетског сиромаштва које је постало српска стварност; могућности  увођења мера енергетске ефикасности  у сектор грађевине; очување животне средине и наш локални допринос глобалној кампањи против климатских промена.

У општини Палилула са пажном се прати расправа у Скупштини Србије на усвајању Закона о рационалној употреби енергије. Припреме су у току да наша општина крене међу првима у увођење енергетског менаџмента - каже председник општине Палилула и на тај начин допринесе рационалној потрошњи енергената у јавном сектору.

Овим желимо да будемо пример одговорне локалне управе нашим грађанима а и другим општинама у Региону. Правимо планове и анализе да се по моделима јавно приватног партнерства и ESCO моделу покрене и развојна компонента у овој области на нашој територији - истиче председник Џунић.

Градска општина Палилула је крајем прошле године, у сарадњи са партнерским организацијама (Грађевински кластер „Опека брик“, Град Ниш-Управа за  планирање и изградњу, ЕКОПОЛИС-Медијска еколошка мрежа Србије) успешно завршила једногодишњи пројекат “Развој и унапређење конкурентности МСП на пољу повећања енергетске ефикасности у  зградарству“, који је подржао ЛЕДИБ Програм (Local Economic Development Balkans). То је оснажило Управу општине да новим пројектним идејама унапреди стање у овом сектору.
(ЕКО полис, Д.Видојковић)